Sociale kaart Dronten live

20 juni 2017

De sociale Kaart van gemeente Dronten, Dronterwijzer staat live. Dit betekent dat alle Drontenaren er vanaf nu een betrouwbare en gebruiksvriendelijke informatiebron bij hebben.

Dronterwijzer helpt inwoners bij het vinden van de juiste ondersteuning en biedt hen een overzicht van het actuele aanbod op het gebied van werk en inkomen, zorg, welzijn, opvoeding en jeugdhulp. De opgenomen onderwerpteksten zijn toegespitst op de lokale situatie en worden door een ervaren redactie van de gemeente Dronten bijgehouden. Dronterwijzer is ‘powered by’ Dronter Koers.

Ook de opgenomen organisaties inclusief hun aanbod, worden voortdurend geactualiseerd. Hiervoor werkt Dronten nauw samenwerking met GGD Flevoland die de Sociale Kaart Flevoland beheert. De gemeenten :Lelystad, Almere en Dronten zijn al aangesloten op deze provinciale gegevensbron. Later dit jaar zal de provinciale sociale kaart online gaan. De andere Flevolandse gemeente volgen spoedig.

 

Gebouwd met Digivers Verwijsgids

De techniek achter Dronterwijzer heet Digivers Verwijsgids. Deze omgeving is door Orangehill ontwikkeld en is bijzonder geschikt voor het inrichten en beheren van een sociale kaart of breder, een verwijsgids.Recente voorbeelden zijn de sociale kaart van Nieuwegein Geynwijs en de Verwijsgids Kanker van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Onder meer de Den Haag, Rotterdam, en Woerden bouwen er hun sociale kaart mee.

Enkele kenmerken van Digivers verwijsgids:

 • Vormgeving volledig in eigen (huis)stijl
 • Opgenomen aanbod onderling te onderscheiden (bijvoorbeeld voorliggende zorg, ingekocht)
 • Landelijke teksten aanpasbaar naar lokale situatie
 • Integratie van bestaande landelijke bronnen (o.a. stichting opvoeden)
 • Ingedeeld in logische categorieën (zelf te bepalen)
 • Voorziet in een krachtige zoekfunctie ondersteund door thesaurus (TZW) van Stimulansz
 • Maakt voor bezoeker zichtbaar of er wel/niet een beschikking nodig is
 • Vrij zoeken met actieve ondersteuning door TZW en zoeken op thema
 • Biedt een geografische indeling en toont zoekresultaat ook op kaart
 • Uitgebreide mogelijkheden om het resultaat na de zoekopdracht te filteren
 • Mogelijkheden om zoekresultaten te sorteren
 • Responsive webdesign (voor hedendaagse browsers, smartphones, tablets en desktops)
 • Biedt ter kennismaking korte ‘Toon uitleg’ op het scherm
  Licentiemodel biedt automatische, online software-updates
 • Sociale Kaart als portaal en/of geïntegreerd toepasbaar(Api rest service)
 • Ontwikkeld in nauwe samenspraak met gemeenten, GGD’en en ziekenhuizen
 • Actieve deelnemersgroep die meebeslist over de koers en die nieuwe, functionele ontwikkelingen delen

Samenwerkingsverband Videnz

Orangehill en Dock4 zijn een samenwerking gestart met de naam Videnz. Videnz ondersteunt gemeenten bij het inrichten van online verwijsomgevingen zoals een sociale kaart of een portaal geschikt voor inwoners en professionals. Het gedachtegoed van Videnz is de transformatiegedachte: Hulp van licht naar zwaar en het liefst zo dichtbij mogelijk. Videnz biedt gemeenten het hele traject van proces- en projectbegeleiding tot realisatie, borging en beheer van de verwijsomgevingen.

Dock4 heeft ruime ervaring binnen het Sociaal Domein op het gebied van Wmo en Jeugd, specifiek voor de inrichting van de ‘brede toegang’. Recent werd bij gemeente Nieuwegein succesvol een sociale kaart geïmplementeerd en doorontwikkeld. Het Orangehill team dat sinds 2002 sociale kaarten heeft ontwikkeld voor meer dan 50 gemeenten draagt zorg voor de online omgeving gebouwd met de door Orangehill ontwikkelde Digivers Verwijsgids.

Videnz zorgt voor een goede afstemming tussen de gemeente en de techniek en voor een gestructureerde procesplanning en begeleiding.

Meer weten over Digivers en Videnz en het in kaart brengen en houden van het sociaal domein binnen uw gemeente? Stuur ons uw gegevens en wij nemen contact met u op. Bellen kan natuurlijk ook: 020 – 820 17 30. Wij horen graag van u!

Share This